Yoga, gerçek insan olma yolumuzda bize rehberlik yapan bir disiplindir.
Yoga mucizesi, binlerce yıl öncesinde geliştirilen, kadim bir tıp bilgisine dayanan, bir tür zihin ve beden tıbbı olarak kabul edilir.
Yoga için sadece iki şeye ihtiyaç vardır. Bedeniniz ve nefesiniz. Kaç yaşında ve kaç kiloda olduğunuzun önemi yoktur.
Nefes, Yoga’da zihin ve beden dengesini sağlamaya yardımcı olan en önemli araçtır.
Yoga yaşamla huzur içinde uyumlu olmayı öğrenme yoludur. Benliğimizi arındırarak, Evrenin sırlarına ulaşma araçlarından biridir.
Amerika’da Self Realization’da Paramahansa Yogananda’yı tanımam sonrasında (“Yoga İle Nasıl Tanıştım? Paramahansa Yogananda Kimdir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz) öncelikle Yoga’nın felsefesinden etkilendim. Sonrasında kendimdeki fiziksel ve ruhsal iyileşme, gençleşme etkisini gözlemledim. Kimse yoga için geç kalmış sayılmazdı. Tibet’in Gençlik Pınarı 2. Kitap’taki 5 hareket ve öğretileriyle Yoga’ya adım attım (Detaylar için “Tibet’in Gençlik Pınarı ile Bedenimdeki Gençliği Uyanışa Geçirdim. Nasıl 15 Yaş Gençleşilir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz).
Yoga’yı özümseyip, öğretileri yaşamımıza tatbik etmeye başladıkça, herkeste benzer bir süreç başladığını gördüm.
Ruhsal büyüme gerçekleştikçe, huzurun arttığını, birlik bilincini her zerremizde hissetmeye başladığımızı gözlemledim. Tüm bunlar yardım etme ve öğretme arzusunu tetiklerken, yoganın bir eylem sanatı olduğunu da deneyimledim.
Yoga öğretmeni olmaya karar vermem bu süreçte oldu.
Yoga mucizesi birleşme ve farkındalıktır.
Yoga’da arzulanan nihai hedef, egonun yok edilmesidir. İkilik bilincinden (Ben ve Yaradan ayrımından), birlik bilincine geçmektir.
Tony Zoulis şöyle der: “Yaradan ile “Bir” olmanın üç yolu vardır: Alçak gönüllü olmak, alçak gönüllü olmak, alçak gönüllü olmak.”
Yoganın temelinde irade ve düşünceleri disipline etmek yatar. Tıpkı dinlerde olduğu gibi.
Yüksek bilinçlere ulaşmak için kullandığımız bedenin saf, duru ve temiz olmasına bağlıdır.
Bu temizliği sağlayan Kriya’lardır. Bedendeki toksinler idrar, dil, deri ile atılır.
Yoga’da sabah uyandığımızda dilin üzerindeki pası, bir aparat ya da kaşıkla almamız tavsiye edilir. Sonrasında bir kaç damla limon sıkılmış ılık bir bardak su ile güne başlanılırsa, bedenin günlük iç temizliği yapılmış olur.
Asana olarak bilinen yoga hareketleri, omurgayı baştan aşağı çeşitli biçimlerde hareket ettirir (Büker, eğer, öne, arkaya, geriye, ileriye doğru).
Yoganın mucizevi yönlerinden biri omurgada saklıdır.
Omurgayı hareket ettirmek ne sağlar?
- Omurgayı çalıştıran asanalar bedeninizde bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır. Yoga sonrasında istemsiz ağlamalar, duygu boşalmaları olabilir.
- Bedenimizdeki enerjinin vücudumuza giriş kapıları nadilerdir. Üç ana nadi mevcuttur. Sushumna kanalı omurganın ortasından geçer. Ana kanaldır. İda kanalı, sol burun deliğinden; pingala kanalı sağ burun deliğinden açılır. İda ve Pingala’dan nefesle gelen enerji, Sushumna ‘nın etrafında helezon oluştururlar. Kuyruk sokumunda pasif halde bulunan kundalini enerjisini aktif hale getirerek Sushumna boyunca yükseltip taç çakradan çıkmasını sağlarlar. Bu aydınlama yani Samadhi durumudur.
- Kasları onarır, güçlendirir.
- Organların ve kasların yaşlanmasını yavaşlatır.
- İç organları esnekleştirir, uyarır, masaj yapar.
- Nefesle gelen yaşam enerjisi ve omurgadan yayılan enerji, bedenin manyetik enerjisini arttırdığı için zihin berraklaşır, yorgunluk ve stres azalır.
- Arınma gerçekleştiği için, Öz’ünüze daha çok yaklaşır, Yaradan ve onun yarattığı her şeyle “Bir” olduğunuz hissini daha derinden hissetmeye başlarsınız.
Bu bilgileri ileri zamanlarda videolarla destekleyeceğiz.
Sevgiyle kalın.