Bu yazı, dönüşüm yolculuğumun önemli duraklarından biri olan Yoga ve Paramahansa Yogananda ile ilgilidir. Yoga’nın bilinen yönlerinden, faydalarından bambaşka bilgiler içermektedir.
“Bir Yogi’nin Otobiyografisi” adlı kitap, yıllar önce bir arkadaşımın tavsiyesiydi.
Apple şirketinin kurucusu, teknoloji dünyasında büyük etki yaratmış bir isim Steve Jobs’un hayatını değiştiren kitap olduğundan, kendi ruhsal arayışı ve hayat görüşü üzerindeki etkisinden, kendisine de iyi geldiğinden söz etmişti.
Jobs, Hindistan’a seyahat ederek bir süre Hindu mistik Neem Karoli Baba’nın yanında kalmış ve bu deneyim onun ruhsal yolculuğunda bir dönüm noktası olmuş; Yogananda’nın öğretilerinin, Jobs’un ruhsal arayışı ve hayat görüşü üzerinde etkili olduğu bilinmekteymiş.
“Bir Yoginin Otobiyografisi”‘ ni okuyamadım ve üzerinden yıllar geçti.
2018 yılındaki Amerika seyahatimde, yolum (başta sıradan bir yer olduğunu düşünerek gittiğim) California- Los Angeles’taki “Self Realization Fellowship – Lake Shrine” veya kısaca “Lake Shrine” ‘a düştü. Paramahansa Yogananda tarafından kurulmuş olan bir tapınak (temple) ve manevi merkezdi. Masalsı cennet bahçelerini anımsatan bu yer, 10 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştu. Doğal güzellikleri, göleti ve peyzaj düzenlemeleriyle dikkat çeken, her köşesinde meditasyon yapan, dua eden insanların olduğu (her milletten, her dinden, her cinsiyetten, her yaştan insanın), sadece doğanın sesinin duyulduğu bu atmosferden etkilenmemek mümkün değildi. Göletin etrafında bulunan tapınakların, anıtların ve bahçelerin ziyaretçilere ruhsal keşifler ve içsel huzur arayışında rehberlik ettiğini Türkiye’ye döndükten sonra “Bir Yoginin Otobiyografisi”ni okuduğumda öğrendim.
“Lake Shrine”‘ın girişinde ilk göze çarpan İslam, Hristiyan, Musevi, Budizim, Hinduizm anıtlarıydı. Lake Shrine, ziyaretçilere sessizlik, huzur ve manevi deneyim arayışında yardımcı olmak için eşsiz bir ortam sunuyordu.
Dünya için hep görmeyi arzu ettiğim manzarayla karşı karşıyaydım. Kendi benliğimi farkettiğim andan itibaren ; üzerine basa basa savunduğum “İnancın tek ve evrensel olduğu” düşüncesine benim gibi inanan insanlar burada aynı çatı altında toplanmıştı. Bu bütünlük hali; memnuniyet verici, farklı bir deneyim yaşatmıştı bana.
Müze bölümüne geçtiğimde, duvarda yazan yazı ilgi çekiciydi: ” Nereye gidersen git, arkadaşlar bulacaksın.” Paramahansa Yogananda
Müzede, Paramahansa Yogananda ile ilgili daha çok bilgi edindim.
“Self-Realization Fellowship (SRI) adlı dernek, Paramahansa Yogananda tarafından 1920’lerde kurulmuştu. Bu dernek, doğu mistisizmi ve Batı düşüncesi arasında bir köprü kurarak insanların ruhsal gelişimini teşvik etmeyi amaçlıyordu.
Paramahansa Yogananda
1893-1952 yılları arasında yaşamış, Hindistanlı bir ruhani lider, yoga uygulayıcısı ve öğretmeniydi. Gerçek adı Mukunda Lal Ghosh’du, ancak Hindistan’da aldığı ruhsal unvan olan “Paramahansa” ile daha yaygın olarak biliniyordu. Yogananda, modern yoga hareketinin Batı’ya yayılmasında önemli bir rol oynamış; Amerika, Yoga’yı Paramahansa Yogananda sayesinde tanımıştı.
Yogananda, öncelikle Yoga ve Vedanta felsefesi üzerine odaklanan bir girişim olan Self-Realization Fellowship (Kendi Gerçekliğini Keşfetme Derneği)’ni kurdu. Bu dernek, Batı’da yoga ve meditasyonun popülerleşmesine katkıda bulunmuş, insanlara doğu felsefesini ve ruhsal uygulamalarını aktarmıştı.
1920’lerin başında Yogananda, Hindistan’dan Amerika’ya gitti ve burada Batılılara yoga ve Vedanta felsefesini öğretmeye başladı. 1920’lerin sonlarında ve 1930’larda Amerika’yı dolaşarak konferanslar verdi ve Kutsal Bilgelik (Autobiography of a Yogi) adlı ünlü otobiyografisini yayınladı. Bu kitap, birçok insan için doğu ruhsal öğretilerine ve Yogananda’nın öğretilerine ilham kaynağı oldu.
Yogananda; Karma yoga, Bhakti yoga ve Kriya yoga gibi farklı yoga yollarının birleşimini öğretti. Kriya yoga, zihni ve bedeni birleştiren bir meditasyon ve nefes tekniğidir ve Yogananda’nın öğretilerinde merkezi bir yer tutar.
Yogananda’nın öğretileri, meditasyon, yoga ve içsel farkındalık üzerine odaklanır.
Self-Realization Fellowship Lake Shrine, Yogananda’nın öğretilerini yaymak ve insanları ruhsal arayışlarına yönlendirmek, “Birlik” bilincini tüm Dünya’ya yaymak amacıyla kurulan manevi bir merkez özelliğindedir.”
Kalın bir kitap olduğu ve ağır bir İngilizce ile yazıldığı için almadığım “Bir Yoginin Otobiyografisi”, İstanbul’a döndükten bir kaç gün sonra bir seminerde önüme düştü. Hızlıca okumaya koyuldum.
Ben de derin bir iz bırakan bu kitabın bana kazanımlarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:
Peygamberler, evliyalar, başarılı insanlar, bir yogi dahi; endişeler, korkular, hastalıklar, ağır sınavlar yaşayabilmekteydi. Tüm din kitaplarında vurgulanan sabrı öğrenmek, içimizdeki kamil insana ulaşmak için hepimiz aynı imtihanlardan geçiyor, benzer travmatik durumlar yaşıyorduk. İnsanoğlu ne yazık ki, rahat bir hayatın içinde uyanamıyor, insanı insan yapan hasletlere kavuşamıyordu. Ancak tüm bunların sonunda insanın bireysel uyanışını gerçekleştirdiği nokta tarif edilemez güzellikteydi.
Farkındalığa sahip olanlar, kendi üzerinde çalışanlar, sabrı öğrenenler bir üst bilinç düzeyine geçebiliyor; başta mucize gibi gelen, olağan durumlar yaşanıyordu.
Kitapta bir iki satıra sığmayacak kadar çok bilimsel ve ruhsal bilgi vardı. Kitabın sonunda Paramahansa Yogananda kitabın yazılış amacını ve ideallerini şöyle özetlemişti:
- Özgün dinlerin ( Müslümanlığın, Hristiyanlığın, Museviliğin), özgün Yoga’nın, bilimin birbiriyle uyumlu ve özde “Bir” olduğunu açıklamak ve hakikat prensiplerinin tüm gerçek dinlerin bilimsel, ortak temelini oluşturduğunu göstermek.
- Altlarında yatan prensiplerin birliğini idrak etmek. ” Kötüyü iyiyle, kederi neşeyle, kabalığı nezaketle, cehaleti bilgelikle yenmek.
Bunları okuduktan sonra Yoga’yı hayatıma dahil etmem gerektiğine inandım ve Yoga Öğretmeni (Detaylar için “Yoga Mucizesi” yazısını okuyabilirsiniz) oldum. Kendimin ve öğrencilerimin yaşamında Yoga’nın dönüştürücü katkıları saymakla bitmez. Aşama aşama bunlardan sizlere bahsedeceğim.
Sonuç olarak Steve Jobs, yaratıcı vizyonu, odaklanma becerisi ve sezgileriyle tanınan bir liderdir. Ruhsal arayışı ve yoga felsefelerine olan ilgisi onu Yogananda ile buluşturmuştur. Onun öğretileri içsel odaklanma, zihinsel disiplin ve yaratıcı potansiyelin gerçekleştirilmesi konularını vurguladığı için; Jobs’un liderlik ve iş anlayışını da etkilemiştir.
Kişinin uyanma vakti geldiğinde bir rehber mutlaka hayatlarımızda belirir (“Uyanış Yolculuğum” yazısını okuyabilirsiniz)
Sevgiyle kalın.